Az aquatherm  blue pipe OT cső oxigénzáró réteggel van bevonva, amit el kell távolítani a tokos kötési eljárás előtt.

Pontosan kövesse a munkafolyamatokat!

A csövek végét pontosan derékszögben vágjuk el a tengelyéhez képest. Vigyázzon, hogy a kapott csővég sorja és törmelék mentes legyen, ha szükséges távolítsa azt el.

Fúziós technológia

Az aquatherm univerzális csősorjázó használatával az aquatherm OT (oxigéndiffúzió-mentes), UV ( Uv-álló) és alu-stabi csővégeket tudjuk hántolni. Az egységes külső réteget eltávolító szerszámmal a hagyományos tokos hegesztéshez és az elektrokarmantyús sütéshez szükséges felület előkészítésehez szükséges. Ezek az aquatherm által fejlesztett univerzális hántolók Ø20-Ø125 mm (Cikkszám: 50479-50488) külső dimenzióig érhetőek el. A megmunkálási folyamat lehet kézi vagy mechanikus. Amennyiben mechanikusan végezzük a munkát, szükségünk van 2 db csősorjázó befogó lemezre is,  Ø20-Ø63 mm-ig (Cikkszám: 50499) és Ø75-Ø125 mm-ig (Cikkszám: 50500). Amennyiben mechanikusan szeretnénk elektrokarmantyút is előkészíteni, szükséges meghosszabbítani a hegyezőt ( Cikkszám: 50489-50498). Manuális hegyezésnél nincs szükség toldóra, mivel nincs ütköző a sorjázóban.

A megfelelő sorjázás nélküli elvégzett tokos hegesztés esetén nem biztosított a homogén és szivárgás mentes csatlakozás.

1. Mechanikus megmunkálás folyamata

1.1

A csősorjázó befogó úgy van kialakítva, hogy közvetlen tudjuk használni tokmánnyal rendelkező gépeinkkel. Rögzítsük a tokmányba a hatlapfejű csavart.
OTszereles_befogo

1.2

Fix csavarokkal van a kialakítva a csősorjázó vége, ezek segítségével csatlakoztassuk a dimenziónak megfelelően a befogó lemezhez és tekerjük el abban, az óramutató járásával megegyezően.
OTszereles_befogo_1

1.3

A munkára kész szerszámot illesszük a megmunkálandó cső végéhez.
OTszereles_befogo_2

1.4

Enyhe nyomatékkal kezdjük meg a hántolást tengelyirányban. Amint a cső vége eléri a rögzítőelemet ( sorjáróbefogót) a művelet befejeződött ( ez egyben megegyezik a szükséges tokos behegesztési mélységgel is adott dimenziónál).
OTszereles_befogo_3

1.5

A cső készen áll most már, hogy következzen a tokos hegesztési folyamat.
OTszereles_befogo_4

2. Kézi sorjázás folyamata

2.1

Minden sorjázóhoz tartozék 2 db fogantyú. Szereljük fel őket a számukra kialakított menetes csatlakozásnál.
OTszereles_kezi

2.2

Helyezzük és nyomjuk rá és a szerszámot a csővégre.
OTszereles_kezi_1

2.3

Kezdjük el a sorjázást az óramutató járásával megegyező irányba, egészen a besütési mélység elérésig ( lásd lenti táblázat ).
OTszereles_kezi_2

2.4

Ahogy elértük a meghatározott dimenziónak megfelelő sütési mélységet ( lásd táblázat ), a sorjázó szerszámot levehetjük és készen áll a cső a tokos hegesztésre. Amennyiben áttoló elektrokarmantyút készítünk elő, a sorjázási mélységet (lásd táblázat) meg kell kétszerezni.OTszereles_kezi_3

Tisztítsuk meg ismételten alaposan a kapott felületet. A megfelelő sorjázás nélküli elvégzett tokos hegesztés esetén nem biztosított a homogén és szivárgás mentes csatlakozás.

Felületi sérülések mint például a tengelyirányú barázdák és egyéb karcolások nem lehetnek a hegesztési felületen.  A lehámozott réteghez ne érjen hozzá és ügyeljen, hogy az végig szennyeződés és zsírmentes maradjon. A fúziós folyamatot (tokos hegesztést) 30 percen belül kell végrehajtani a sorjázást követően.

3. Nyeregidom alkalmazása OT cső esetén

Az aquatherm nyeregidomok az OT ( oxigéndiffúzió-mentes) csöveknél, egészen 50-250mm-es külső csőátmérőig alkalmazhatóak.

Az első lépés, hogy fúrja ki a csövet az erre kialakított aquatherm nyeregidom fúróval. ( Cikkszám: 50940-50948)

FONTOS!

Az oxigénzáró réteget minden esetben el kell távolítani az aquatherm blue pipe OT csőről a nyeregidom helyének fúrása után. Ehhez egy speciálisan errea  célra kialakított nyeregidom sórjázóra van szüksége. (Cikkszám: 50921-50928).

Ezt a speciális nyeregidom hántolót szintén a fúrógépbe tokmányába rögzítjük, majd a furatba tesszük.  Kis fordulaton, enyhe nyomással, előre-hátra 2-3 alkalommal előre majd hátra toljuk egészen addig amíg az oxigénzáró réteget el nem távolítjuk a furat környékéről.

Távolítsuk el a keletkezett sorját és egyéb szennyeződéseket. ( erre a célra tökéletes bármilyen alkoholos törlőkendő ). A lehámozott réteghez ne érjen hozzá és ügyeljen, hogy az végig szennyeződés és zsírmentes maradjon.

AQUATHERM NYEREGIDOM SORJÁZÓ
OTSORJAZO

3. Nyeregidom alkalmazása OT cső esetén

Fúrja ki a lyukat
otnyereg1

Távolítsa el az oxigénzáró réteget
otnyereg2

Illesze be a hegesztőszerszámot a furatba
otnyereg3

Melegítse az elemeket
otnyereg4

Nyomja be a megolvasztott nyeregidomot a furatba
otnyereg5

Kész!
otnyereg6

Hegesztési és sorjázási mélység táblázat

ottablazat