Pontosan kövesse a munkafolyamatokat!

Azáltal, hogy a nyeregidom alapanyaga összeolvad a cső belső falával a kötés a legnagyobb szilárdságot éri el – egy valódi alternatíva a leágazások szerelésénél.

A SÜTŐSZERSZÁMOKON NEM LEHET SZENNYEZŐDÉS, EZÉRT A HASZNÁLAT ELŐTT MEG KELL GYŐZŐDNI A TISZTASÁGUKRÓL. SZÜKSÉG ESETÉN TISZTÍTSUK LE EGY NEM SZÖSZÖLŐDŐ, DURVA FELÜLETŰ PAPÍRTÖRLŐVEL, ÉS HA SZÜKSÉGES ALKOHOLLAL!

Nyeregidom alkalmazásának lépései

Az aquatherm nyeregidomok, egészen 40-630mm-es külső csőátmérőig állnak rendelkezésre.

A nyeregidomokat tökéletesen alkalmazhatóak:

  • meglévő hálózat esetén utólagos leágazásnak
  • elosztó kiépítésénél a T-idom pótlására
  • felszálló vezetékek emeleti leágazásainál
  • érzékelők, stb. (BM/KM nyeregidom alkalmazásánál)

Az első lépés, hogy fúrja ki a csövet az erre kialakított aquatherm nyeregidom fúróval. ( Cikkszám: 50940-50948)

Fontos! Az oxigénzáró réteget minden esetben el kell távolítani az aquatherm blue pipe OT csőről a nyeregidom helyének fúrása után. Ehhez egy speciálisan errea  célra kialakított nyeregidom sórjázóra van szüksége. (Cikkszám: 50921-50928).
AQUATHERM NYEREGIDOM SORJÁZÓ
OTSORJAZO

2. A hegesztőszerszámnak/nyeregidomnak el kell érnie a szükséges 260 °C-os alkalmazási hőmérsékletet.

3. Az összehegeszteni kívánt felületeknek tisztának és száraznak kell lenniük.

4. A hegesztőkészülék nyeregszerszámának melegítőtüskéjét úgy kell a csőbe fúrt lyukba dugni, hogy a cső külső fala rásimuljon a szerszámra. Ezzel egy időben a nyeregidom csonkját úgy dugjuk a sütőperselybe, hogy az idom felülete érintkezzen a persely ívelt belső falával.

Az elemek felmelegítése minden dimenzió esetében 30 másodperc.

5. A sütőszerszám eltávolítása után a nyeregidom csonkját egyenletes erővel toljuk bele a furatba. Ezután a nyeregidomot pontosan, elfordítás nélkül nyomjuk rá a cső felmelegített külső felületére, majd rögzítsük 15 másodpercig. A 10 perc lehűlési idő elteltével a kötés teljes terhelés alá helyezhető. A leágazó csövet a hagyományos módon bele kell hegeszteni a nyeregidom karmantyújába.

Nyeregidom alkalmazása a gyakorlatban

Fúrja ki a lyukat
nyereg_1

aquatherm blue pipe OT cső esetén,
távolítsa el az oxigénzáró réteget
otnyereg2

Ezt a speciális nyeregidom hántolót szintén a fúrógépbe tokmányába rögzítjük, majd a furatba tesszük.  Kis fordulaton, enyhe nyomással, előre-hátra 2-3 alkalommal előre majd hátra toljuk egészen addig amíg az oxigénzáró réteget el nem távolítjuk a furat környékéről.

Távolítsuk el a keletkezett sorját és egyéb szennyeződéseket. ( erre a célra tökéletes bármilyen alkoholos törlőkendő ). A lehámozott réteghez ne érjen hozzá és ügyeljen, hogy az végig szennyeződés és zsírmentes maradjon.

Illesze be a hegesztőszerszámot a furatba
nyereg_2

Melegítse az elemeket
nyereg_3

Nyomja be a megolvasztott nyeregidomot a furatba
nyereg_4

Kész!
nyereg_5