Tokos hegesztés
cső átmérő: 16 – 125 mm-ig

A tokos hegesztés egy gyors és egyszerű módja a csőrendszerek összeszerelésére.

Minden esetben az idomok belső míg a cső külső fala kerül megmunkálásra, ezzel nem csökken a keresztmetszet és a rendszerben ezek a kötések lesznek a legerősebbek.

A megfelelő polifúziós kötés velejárója a csövek méretre vágása, a sütési mélység bejelölése, a cső és idom meghatározott ideig történő melegítése majd az összenyomásuk a kihűlésig.  Az idomok speciálisan úgy vannak méretezve, hogy a csövet a dimenziónak megfelelő betolási mélységig lehessen nyomni. Ahogy a kötés teljesen “kihűlt”, az idom és a cső egyetlen szivárgásmentes darabbá válik.

A tokos hegesztés kézi géppel vagy különböző kisegítő gépekkel végezhető. A 63 mm (2″) -nél nagyobb dimenzió esetén javasoljuk, hogy már 2 ember végezze a telepítést, gyorsítva a munkát és a pontosságot.

FONTOS! Csak eredeti aquatherm hegesztőgépet és szerszámot, ill. az aquatherm által jóváhagyott gépet és szerszámot szabad használni.

Előkészületek

Felfűtési időszak

1.  A hegesztőgépet csatlakoztatni kell az elektromos hálózathoz, és megvizsgálni, hogy a sárga üzemállapot jelző fény világít-e.
2.  A hegesztőgép nagysága (500W, 800W vagy 1400W-os kézi gép) és a környezeti hőmérséklet függvényében a szerszámok felfűtése 10-30 percig tart.
3.  A felfűtési időszakban kell a tokos sütőfejeket felhelyezni a gépre és  imbuszkulccsal szorosra húzni. Eközben figyelni kell arra, hogy a hegesztő szerszámok teljes felületükön feküdjenek a hegesztő pajzsra. Nem szabad fogót, vagy nem megfelelő szerszámot  használni, mivel minden hegesztőfej teflon bevonattal van ellátva, ami ha megsérül, nem garantálható a tökéletes polifúziós kötés.

FIGYELEM! Az első hegesztést a hegesztési hőmérséklet elérése után 5 perccel szabad megkezdeni.

A felfűtést követően a hegesztési hőmérséklet 260°C . ( Az aquatherm hegesztőgépek FIX hőfokon dolgoznak, elállításra nincs lehetőség )
hofok1

A hegesztési folyamat

A hegesztés mértékadó adatai

sutido_new

A DVS 2207 11. Fejezete szerint a hevítési időt 50 % -kal kell megnövelni +5 °C alatti környezeti hőmérséklet esetén.
* aquatherm által javasolt hevítési idő

Mindösszesen 3 egyszerű lépéssel már egy életre szóló, stabil polifúziós kötést hozunk létre.

3lepes_1

1.

Az előkészített idom és cső betolása a hegesztőfejpárba. A hegesztési idő minden esetben a teljes betolástól indul. Ne erőltesse, ahogy az anyag olvad, úgy érje el a betolási mélységet.

2.

A hegesztési idő letelte után, húzza ki az idomos és csövet a fejpárból

3.

Nyomja össze a megolvasztott idomot és csövet, most van lehetősége ( pár másodperc ), hogy a megfelelő szögbe beállítsa az idomot majd tartsa a kihűlési időig, kész is van!

Technológia utasítások

Felfűtött gépnél történő szerszámcserénél, a felfűtési időszak után ismét meg kell vizsgálni a hegesztési hőmérsékletet az új hegesztőszerszámon.

A hegesztőgép kikapcsolása után (pl. hosszabb szünet esetén), a felfűtési folyamatot újra le kell folytatni.

A hegesztési munkák végeztével a gépet ki kell kapcsolni, és lehűlni hagyni. A hegesztőgépet sosem szabad vízzel, vagy más folyadékkal hűteni, különben megsérülnek a termikus ellenállások. A hibás készülékeket szerelő műhelybe kell küldeni javításra!

A hegesztőgépet es a szerszámokat óvni kell a nedvességtől és a szennyeződésektől. A szerszámra   égett részecskék hibás hegesztéshez vezethetnek. Sérült vagy szennyezett hegesztőszerszámokat használni tilos!

A hegesztőgépet nem szabad hegesztés előtt, vagy utána a hegesztőszerszámra fektetni,mert ilyenkor megsérülhet a tefl on bevonatuk. A gépet mindig a kofferben található állványokra kell tenni.